حمایت از دوستی که سرطان دارد.
اگه یکی از دوستهای شما مبتلا به سرطان باشه، ممکنه به این فکر کنین بهترین راه حمایت از اون چیه. حتی شاید کمک بهش سخت باشه و ندونین چی باید بگین یا چه کار باید انجام بدین.
یادتون باشه که هیچ قانون مشخصی وجود نداره، چون رابطههای دوستی متفاوته. مطمئن بشین که توی این زمینه توانایی کافی برای حمایت از دوستتون رو دارین. خیلی سخت نگیرین. این رو بدونین که همیشه چیزهای کوچیک هستن که بیشترین منظور رو میرسونن.
بعد از تشخیص سرطان، ادامۀ روند عادی دوستی و فعالیتهای همیشگی راهی عالی برای کمک به دوستتون در روند بهبودی اوست. دوست شما بعد از پایان درمان سرطان به حمایت و دلجوییتان احتیاج داره. بعد از درمان، او سعی داره یه شرایط معمولی رو توی این مرحله از زندگیش پیدا کنه. رابطۀ دوستی، بخش مهمی از این اتفاقه. با دنبال کردن این راهکارهای مؤثر، دوستیتان از نظر فرد مبتلا به سرطان، میتونه تفاوت چشمگیری براش ایجاد کنه.
چگونه میتوانم برای حمایت از یک دوست مبتلا به سرطان آماده شوم؟
پیش از صحبت با دوستی که تشخیص سرطان برایش دادهاند، این مراحل رو در نظر بگیرین:
- احساساتتان را از قبل کنترل کنید. شنیدن اینکه یه دوست به سرطان مبتلا شده میتونه خبر خیلی وحشتناکی باشه. شاید احساسات متفاوتی مثل غم، اندوه، خشم، ناامیدی یا ترس رو تجربه کنین. قبل از اینکه به دیدنش برین یا باهاش حرف بزنین، زمانی رو برای قبول این موضوع و کنار آمدن با احساساتتان دربارۀ این اتفاق اختصاص بدین. اینجوری میتونین تمرکز داشته باشین و از بروز احساساتتان در مقابل وی خودداری کنین.
- آنچه را که با شما به اشتراک میگذارند، بپذیرید و کنجکاوی نکنید. دوست شما ممکنه به دلایل زیادی مایل نباشه در مورد جزئیات بیماریش باهاتون صحبت کنه. تکرار این مطلب برای بعضی افراد از نظر جسمی و روحی خستهکننده است. در صورت امکان از همسر یا یه دوست مشترک اطلاعات اولیه رو به دست بیارین و یه دور باهاشون مرور کنین تا مطمئن بشین اطلاعات درستی در اختیار دارین. برای اطلاعات بیشتر از آن مطالبی که به شما میگن، کنجکاوی نکنین و وبسایتهای معتبر را سر بزنید و دربارۀ درمان خاص، عوارض جانبی و بهبودی بیماری بیشتر بدانید تا نظر بهتری داشته باشید.
- خودتان را برای تغییرات ظاهری دوستتان آماده کنید. خستگی، کاهش وزن و ریزش مو از عوارض جانبی شایع سرطان و بسیاری از درمانهای سرطان هستن. وقتی به دیدنش میرین بهش بگین: "از دیدنت خوشحالم" و هیچگونه اظهارنظری دربارۀ تغییر ظاهریاش نکنین.
چگونه میتوانم از دوست مبتلا به سرطان حمایت کنم؟
البته واکنش هر فرد به سرطان فرق داره، بااینحال، چند پیشنهاد کلی برای نشان دادن حمایتتان وجود دارد:
- اجازه بگیرید. پیش از ملاقات، اظهارنظر و سؤال پرسیدن، بپرسین که آیا اجازه دارین به دیدن دوستتون برین یا نه.
- برنامه ریختن. از صحبت دربارۀ برنامهریزی برای آینده نترسین. این به دوستتون انگیزه میده که منتظر کار یا برنامهای باشه، چون درمان سرطان یک پروسۀ طولانی و خستهکنندهست.
- انعطاف پذیر باشید. برنامههای قابلِ تغییر بچینین که اگه لازم شد از طرف دوستتون لغو بشه یا زمانش رو بتونه تغییر بده. عوارض سرطان غیرقابل پیشبینیه.
- با هم بخندید. اگه موقعیتش هست، سر شوخی رو باز کنین و با گفتن مطالب طنز و شوخی سرگرمش کنین. یه مکالمه معمولی، داستان خندهدار، یا یه فیلم کمدی میتونه براش خوشایند باشه و روزش رو بسازه.
- موضوع ناراحتکننده را نادیده نگیرید. اگه بحثِ یه موضوع ناراحتکننده یا احساس ناخوشایندی به میان آمد اون رو نادیده نگیرین. شاید نتونین کاری انجام بدین، ولی حضورتون موجب آرامش اونها میشه. میتونیم اسمش رو بذاریم ایجاد فضای حمایتی.
- حضور داشته باشید. با تماس تلفنی یا گذاشتن پیام به دوستتون این اطمینان رو بدین که به یادش هستین. دوست شما هرموقع بتونه جوابتون رو میده.
- پیشنهاد کمک بدهید. خیلی از مردم کمک گرفتن یا کمک کردن رو سخت میگیرن، شاید دوستتون از پیشنهاد کمک شما استقبال کنه. موارد خاصی رو که میتونین براش انجام بدین رو اعلام کنین، مثل مراقبت از کودک، مراقبت از حیوان خانگی، رسوندن او سرِ یک قرار ملاقات یا تهیه یک وعدۀ غذایی. اگه دوستتون پیشنهاد کمک رو رد کرد، به خودتون نگیرین و آزردهخاطر نشین.
- اگر قولی میدهید پای قولتان بایستید. اگه متعهد به کمک به اونها هستین، مهمه که سر حرفتون باشین و به قولتون عمل کنین.
- با آنها مثل گذشته رفتار کنید. نذارین سرطانِ دوستتان مانع ادامۀ دوستی بشه. تا جایی که ممکنه، همون رفتاری رو پیش بگیرین که همیشه باهاش داشتین.
دربارۀ موضوعاتی غیر از سرطان صحبت کنین. مثلاً علایق، سرگرمیها و سایر موضوعات غیر مرتبط با سرطان را پیش بکشید. سعی کنین در مورد چیزی غیر از سرطان حرف بزنین. افرادی که تحت درمان قرار میگیرن، دوست دارن کمی از بحث دربارۀ بیماریشان دوری کنن و به خودشون استراحت بدن.
- وبلاگ، صفحه وب یا ایمیلهای گروهیشان را بخوانید. بعضی از افراد مبتلا به سرطان یک راه ارتباطی برای بهروز نگه داشتن شبکهشان انتخاب میکنن. مثلاً نوشتن وبلاگ یا صفحۀ رسانههای اجتماعی دربارۀ تجربه بیماریشون و حتی شاید بخوان جزئیات بیماری و روند درمان رو با دوستان و خانواده به اشتراک بذارن. اگه خودشون شخصاً نمیتونن، یکی از اعضای خانواده میتونه بهروزرسانیها رو در صفحۀ وب شخصی فرد یا پاسخدادن به ایمیلها رو به عهده بگیره. با این بهروز رسانیها اطلاعات لازم رو به دست بیارین، تا اون نخواد چندین بار تجربیات یا اطلاعات بیماریش رو تکرار کنه. این بهروزرسانیها راهی عالی برای شروع یک مکالمه هست و نشان میده به آنچه که اونها دارن از سر میگذرونن و تجربه میکنن، اهمیت میدین.
به دوستی که سرطان دارد چه بگوییم؟
از صحبت با دوستتان مضطرب نشین. اگه میترسین موقع صحبتکردن ممکنه سخن نامناسبی بگین، بهتره از "نمیدونم چی بگم" استفاده کنین.
مواردی که میتونین حمایتتان را نشان دهید:
- متأسفم که این اتفاق برات افتاده.
- اگه دوست داشتی حرف بزنی، من اینجام.
- به چی فکر میکنی؟ کمکی از دستم برمیاد؟
- بهت اهمیت میدم.
- به فکرت هستم.
نمونههایی از عبارات غیر مفید یا حتی مضر:
- میدونم چه حسی داری و چی میکشی.
- میدونم باید چیکار کنی.
- مطمئنم حالت خوب میشه.
- میدونم که با بیماریت مبارزه میکنی.
- نگران نباش.
- چقدر زمان داری؟
یادتان باشد، با توجه به اینکه دوستتان برای برقراری ارتباط چجوری راحته، میتونین با روشهای مختلفی باهاش ارتباط برقرار کنین. اگه مرتباً دوستتان را نمیبینین، شاید با یک تماس تلفنی، تماس ویدیویی، ارسال پیام یا ایمیل بتونین بهش نشان بدین که براتون مهمه و بهش اهمیت میدین. دوست شما هر وقت حالش مساعد باشه و بتونه جوابتون رو میده.
مطالب بیشتر : دلسوزی چیه؟ چه فایدهای داره؟ اصلاً دلسوز باشیم یا نه؟
چگونه میتوانم به دوست مبتلا به سرطان در کارهای روزانه کمک کنم؟
کمک کردن شما در انجام کارهای روزمره اغلب برای دوست مبتلا به سرطانتان ارزشمنده. در کمکی که ارائه میدین، خلاق باشین. یادتان باشد که نیازهای دوست شما ممکنه تغییر کنه، پس در تغییر برنامههایتان در صورت نیاز انعطافپذیر باشین. بهش بگین که اگه بهطور غیرمنتظره به شما احتیاج پیدا کرد، در دسترس هستین.
چنانچه قبولِ کمک از جانب شما برای دوستتان سخته، میتونین صمیمانه بهش یادآوری کنین که در قبال کمکی که میکنین توقع ندارین که او لطفتان را جبران کند. به او اطمینان بدین که بهش کمک میکنین چون دوستش دارین و بهش اهمیت میدین. ضمن اینکه خیلی اصرار نمیکنین و او را تحت فشار نمیذارین، سعی کنین انجام کارهای خاصی رو پیشنهاد بدین، مخصوصاً آندسته که انجامشان برای دوستتان مشکل و طاقت فرساست. از جمله:
- خرید مواد غذایی و گرفتن نسخۀ پزشک از داروخانه.
- نظافت خانه یا ریختن لباسهای چرک در ماشین لباسشویی.
- پخت و پز. البته پیش از آن باید دربارۀ محدودیتهای رژیم غذایی دوستتان بپرسین، چون ممکنه داروهای درمانی به روی حس چشایی تأثیر بذارن و اشتها رو تغییر بدن.
- تهیۀ یه شام ساده رو برنامهریزی کنین که ببرین بیرون و بعدش هم به تماشای فیلم برین.
- مراقب بچههای دوستتان باشین، آنها را به مدرسه برسونین و برگردونین، یا برای بازی با دوستهاشون به پارک ببرین.
- تماسهای تلفنی روزانه داشته باشین یا یه تیم پشتیبانی تعیین کنین تا مرتباً دوستتان را زیرِ نظر بگیرین و از حالش خبر داشته باشن.
- دوستتان را به مطب دکتر یا هر جای دیگری که مایل است ببرین. حتی پیشنهاد بدین که با او به مطب دکتر میرین، حرفها و توصیههای پزشک رو براش یادداشت میکنین و تمام مدت کنارش هستین.
- با هم به پیادهروی برین.
- به کارهای کوچیکی فکر کنین و براش انجام بدین که از اونها لذت میبره و زندگی رو براش "عادی" میکنه. انجام هر فعالیتی که خوشحالش میکنه رو بهش پیشنهاد بدین.
- اگه میخواد با جایی تماس تلفنی برقرار کنه و براش سخته. شما کمکش کنین. یا اگه به اطلاعاتی نیاز داره شما براش جمعآوری کنین و در اختیارش بذارین.
- اگه تصمیم داره به خیریهای کمک مالی کنه، ازش حمایت کنین.
چگونه میتوانم یک شبکه پشتیبانی برای دوست مبتلا به سرطانم تشکیل دهم؟
برنامهریزی برای ایجاد یک شبکه پشتیبانی راهی عالی برای کمک به دوستی هست که مبتلا به سرطان شده. انجمنهایی هستن که بهصورت آنلاین خدماتی رو برای هماهنگی وظایفی مثل بیرون بردن بیمار یا تهیۀ غذا یا حتی مراقبت و نگهداری ارائه میدن. تقویمهای آنلاین قابل اشتراکگذاری میتونن به شما در برنامهریزی فعالیتهای خدماترسانی کمک کنن. خودتون هم میتونین یه تقویم کاغذی درست کنین و فعالیتها و تعهدات مختلف رو یادداشت کنین و در اختیار دوستتون بذارین تا اون هم در جریان باشه و بدونه چه کارهایی یا برنامههایی براش در نظر گرفتین.
هدیه برای دوست مبتلا به سرطان
وقتی قراره برای دوست مبتلا به سرطانتان هدیهای بخرین، چیزهای مورد علاقهش و سرگرمیهاش رو هم در نظر بگیرین. البته به رابطۀ دوستیتان بستگی داره. یه دوست صمیمی شاید بتونه یه کادوی مسخره و غیرعادی هم بخره. ولی همسایه یا همکار ممکنه هدیههای معمولی بخرن. بسته به اینکه دوستتان در اون لحظه به چی بیشتر احتیاج داره، هدیههای سرگرمکننده، جالب و جذاب براش تهیه کنین. از جمله:
- مجله، کتابهای صوتی، رمان، کارت هدیه
- اشتراک موسیقی
- اشتراک پخش فیلم و سریال
- چاپ عکس دوستان و خانواده
- لوازم تزئینی مثل گوشواره، دستبند، روسری، کراوات یا کلاه
- وسایل راحتی مثل پتوی گرم، بالش، لباس خواب
- جدول کلمات متقاطع و پازل سودوکو
- دفترچه یادداشت یا خاطرات
- یه پیام ویدیویی از طرف خانواده یا دوستانش
- کارت هدیه برای ماساژ، خدمات اسپا، رستوران، بلیت موزه یا گالریهای هنری
- یه سرویس نظافت منزل
- کارت هدیه برای خرید از فروشگاههای مواد غذایی و تحویل غذا
- وسایل طراحی یا سوزندوزی
هدیهتان را خیلی بادقت انتخاب کنین و قبل از ارسال گل و گیاه تازه یا بادکنک، مطمئن بشین که برای گرفتنشون مشکلی ندارن. چون بعضی از گلها و گیاهان میتونن گرده و هاگ قارچی داشته باشن و گذاشتن اونها نزدیک بیمار، در طول یا بعد از درمان ممنوع باشه. بعضی از بیماران سرطانی ممکنه حساسیت داشته باشن و باید بیشتر مراقبشان بود. بادکنک هم ممکنه بهخاطر مواد پلاستیکی، آلرژیزا باشه، به همین دلیل بعضی از بیمارستانها بردن بادکنک برای بیمار رو ممنوع کردن. چیزهای دیگری که باید در خریدشان خیلی دقت کنین و وسواس بهخرج بدین، هدیههای بودار مثل عطر و ادکلن هست، چون ممکنه باعث سردرد، حالت تهوع یا واکنشهای پوستی بشه.
یادتان باشد که در این دوران استرسزا، مجبور نیستین که حتماً کادو بخرین، تماس گرفتن یا به دیدنشان رفتن و گذروندن وقت با اونها، خودش بهترین هدیهست.
مقاله مرتبط: سرطان چگونه زندگی خانوادگی را تحتتأثیر قرار میدهد؟
دیدگاه خود را ثبت نمایید.