مزایای روانی گوش دادن به موسیقی چطور و چگونه؟
چرا گوش دادن به موسیقی می تواند احساس خوبی داشته باشد؟ برای شما 10 دلیل خوب داریم.
گوش دادن به موسیقی می تواند سرگرم کننده باشد، برخی تحقیقات نشان می دهد که حتی ممکن است شما را سالم تر کند. موسیقی می تواند منبع لذت و خشنودی باشد، اما فواید روانی بسیار دیگری نیز دارد. موسیقی می تواند ذهن را آرام کند، بدن را انرژی بخشد و به افراد در مدیریت بهتر درد کمک کند.
این تصور که موسیقی می تواند بر افکار، احساسات و رفتارهای شما تأثیر بگذارد، احتمالاً چندان تعجب آور نیست. اگر تا به حال در هنگام گوش دادن به سرود راک با ریتم تند مورد علاقه خود احساس هیجان کرده اید یا با اجرای آکوستیک ملایم اشک ریخته اید، به راحتی قدرت موسیقی را در تأثیرگذاری بر روحیه و حتی الهام بخشیدن به اکشن درک می کنید.
تأثیرات روانی موسیقی می تواند قدرتمند و گسترده باشد. موسیقی درمانی مداخله ای است که گاهی برای ارتقای سلامت عاطفی، کمک به بیماران برای مقابله با استرس و افزایش رفاه روانی استفاده می شود. برخی تحقیقات حتی نشان می دهد که سلیقه شما در موسیقی می تواند بینشی در مورد جنبه های مختلف شخصیت شما ارائه دهد.
بیشتر بخوانید: موسیقی درمانی: تعریف، انواع، تکنیک ها و اثربخشی
گوش دادن به موسیقی فقط لذت بخش نیست، مزایای خیلی خوبی به همراه دارد! تحقیقات نشان داده است که می تواند به مغز شما کمک کند تا اطلاعات را به طور موثرتر پردازش کند، توانایی شما را برای مقابله با استرس افزایش دهد و حتی به آرام کردن حافظه کمک کند. به مطالعه ادامه دهید تا در مورد فواید مختلف گوش دادن به موسیقی بیشتر بدانید، از جمله چند مورد که ممکن است شما را شگفت زده کند.
1. موسیقی می تواند عملکرد شناختی را بهبود بخشد.
تحقیقات نشان میدهد که موسیقی پسزمینه، یا موسیقیای که در حالی پخش میشود که شنونده عمدتاً بر روی فعالیت دیگری متمرکز است، میتواند عملکرد در انجام وظایف شناختی را در بزرگسالان مسنتر بهبود بخشد. یک مطالعه نشان داد که پخش موسیقی شادتر منجر به بهبود سرعت پردازش می شود، در حالی که هر دو موسیقی شاد و ضعیف منجر به مزایایی در حافظه می شوند.
بنابراین دفعه بعد که روی کاری کار می کنید، اگر به دنبال تقویت عملکرد ذهنی خود هستید، کمی موسیقی را در پس زمینه داشته باشید. به جای موسیقی با کلام، می توانید موسیقی بی کلام را انتخاب کنید، تا حواستان حین کار پرت نشود.
بیشتر بخوانید: موسیقی درمانی و چگونگی درمان با موسیقی
2. موسیقی می تواند استرس را کاهش دهد.
مدتهاست که گفته میشود موسیقی میتواند به کاهش یا مدیریت استرس کمک کند. مثلا پخش موسیقی در حین انجام مدیتیشن واقعا ذهن را آرام کرده و آرامش را القا می کند.
خوشبختانه، این یکی از چیزهایی است که توسط تحقیقات پشتیبانی می شود. گوش دادن به موسیقی می تواند راهی موثر برای مقابله با استرس باشد.
تحقیقات نشان داده است که گوش دادن به موسیقی بر پاسخ استرس انسان، به ویژه محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA) و سیستم عصبی خودمختار تأثیر دارد.
افرادی که به موسیقی گوش می دهند پس از یک عامل استرس زا سریعتر بهبود می یابند. شواهد همچنین نشان می دهد که موسیقی با فرکانس بالا منجر به کاهش استرس، کاهش کورتیزول و افزایش سطح اکسی توسین می شود.
بیشتر بخوانید: چرا سرگرمی ها برای کاهش استرس مهم هستند؟
3. موسیقی به شما کمک می کند کمتر غذا بخورید.
یکی از شگفتانگیزترین فواید روانشناختی موسیقی این است که ممکن است ابزاری مفید برای کاهش وزن باشد. اگر در تلاش برای کاهش وزن هستید، گوش دادن به موسیقی ملایم و کم کردن نور ممکن است به شما در رسیدن به اهدافتان کمک کند.
مطالعه ای نشان داده که گوش دادن به موسیقی با سرعت اولیه آن با سرعت عادی غذا خوردن مرتبط است. تسریع یا کاهش سرعت باعث مصرف بیشتر غذا می شود.
تحقیقات دیگر نشان می دهد که وقتی مردم حواسشان به موسیقی پرت می شود یا اگر موسیقی به افزایش برانگیختگی کمک می کند، ممکن است احساس سیری و پرخوری را نادیده بگیرند.
احساساتی که افراد هنگام گوش دادن به موسیقی احساس می کنند نیز می تواند بر رفتارهای خوردن تأثیر بگذارد. در یک مطالعه، افراد با گوش دادن به موسیقی همراه با احساسات مثبت بیشتر گزارش دادند که نوشیدنی شیرین تر، خوش طعم تر و لذت بخش تر بود.
با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که یافتههای مربوط به رابطه بین غذا و موسیقی ترکیبی هستند. تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما میتوانید با انتخاب موسیقی پسزمینه با سرعت متوسط و اجتناب از آهنگهای سریع و شاداب به منظور به حداقل رساندن پرخوری، این را عملی کنید.
4. موسیقی می تواند حافظه را بهبود بخشد.
بسیاری از دانش آموزان در حین مطالعه از گوش دادن به موسیقی لذت می برند، اما آیا این ایده خوبی است؟ برخی احساس میکنند گوش دادن به موسیقی مورد علاقهشان در حین مطالعه حافظه را بهبود میبخشد، در حالی که برخی دیگر ادعا میکنند که به سادگی به عنوان یک حواسپرتی دلپذیر عمل میکند.
ممکن است کمک کند، اما به عوامل مختلفی نیز بستگی دارد، از جمله نوع موسیقی، لذت شنونده از آن موسیقی و حتی میزان آموزش خوب شنونده.
در یک مطالعه، دانش آموزانی که از نظر موسیقی ساده لوح بودند، هنگام گوش دادن به موسیقی مثبت، بهتر یاد گرفتند، احتمالاً به این دلیل که این آهنگ ها بدون دخالت در شکل گیری حافظه، احساسات مثبت بیشتری را برانگیختند.
با این حال، دانشآموزانی که از نظر موسیقی آموزش دیده بودند، وقتی به موسیقی خنثی گوش میدادند، در تستهای یادگیری بهتر عمل میکردند، احتمالاً به این دلیل که این نوع موسیقی کمتر حواسپرتی را ایجاد میکرد و نادیده گرفتن آن آسانتر بود.
اگر متوجه شدید که موسیقی حواس شما پرت شده است، بهتر است در سکوت یا با پخش آهنگ های خنثی در پس زمینه مطالعه کنید.
تحقیقات در مورد تأثیرات موسیقی بر یادگیری ترکیبی است. در حالی که دانشآموزان اغلب گزارش میدهند که آن را مفید میدانند، نتایج مطالعه اغلب نشان میدهد که میتواند حواسپرت کننده باشد، بهویژه موسیقی همراه با کلام. با این حال، گوش دادن به موسیقی پس زمینه بی کلام فواید دارد.
مطالعه ای نشان داد که شرکتکنندگانی که یک زبان جدید را یاد میگیرند، زمانی که خواندن کلمات و عبارات جدید را در مقابل صحبت کردن منظم یا ریتمیک تمرین میکردند، در دانش و تواناییهای خود بهبود پیدا کردند.
5. موسیقی می تواند به مدیریت درد کمک کند.
تحقیقات نشان داده است که موسیقی می تواند در مدیریت درد بسیار مفید باشد. یک مطالعه روی بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا نشان داد که کسانی که فقط یک ساعت در روز به موسیقی گوش میدهند، در مقایسه با شرایط کنترل، کاهش قابلتوجهی در درد داشتند.
در این مطالعه، بیماران به طور غیر فعال در معرض موسیقی دلپذیر و آرامشبخش به انتخاب خودشان و همچنین وضعیت شنوایی کنترلی قرار گرفتند. آنها سپس یک کار حرکتی زمانبندی شده برای اندازهگیری تحرک عملکردی خود انجام دادند و میزان درد خود را ارزیابی کردند.
نتایج نشان داد که گوش دادن به موسیقی قبل از انجام کار به کاهش درد و افزایش تحرک کمک می کند.
یک بررسی در سال 2015 از تحقیقات در مورد تأثیرات موسیقی بر مدیریت درد نشان داد که بیمارانی که قبل، حین یا حتی بعد از جراحی به موسیقی گوش میدادند نسبت به افرادی که موسیقی گوش نمیدادند، درد و اضطراب کمتری داشتند.
در حالی که گوش دادن به موسیقی در هر نقطه از زمان موثر بود، محققان خاطرنشان کردند که گوش دادن به موسیقی قبل از جراحی نتایج بهتری را به همراه داشت. این بررسی دادههای بیش از 7000 بیمار را بررسی کرد و دریافت که شنوندگان موسیقی نیز برای کنترل درد خود به داروی کمتری نیاز دارند.
همچنین زمانی که به بیماران اجازه داده شد موسیقی خود را انتخاب کنند، بهبود کمی بیشتر، هرچند از نظر آماری معنیدار نبود، در نتایج مدیریت درد مشاهده شد.
6. موسیقی کمک می کند بهتر بخوابید.
بی خوابی یک مشکل جدی است که افراد در هر گروه سنی را تحت تاثیر قرار می دهد. در حالی که روش های زیادی برای درمان این مشکل وجود دارد، تحقیقات نشان داده است که گوش دادن به موسیقی آرامش بخش می تواند درمانی ایمن، موثر و مقرون به صرفه باشد.
یک بررسی از تحقیقات نشان داد که موسیقی تأثیر مفیدی بر کیفیت خواب دارد. برخی از شواهد نشان میدهند که موسیقی میتواند سرعت خواب افراد را بهبود بخشد و مدت زمان خواب را افزایش دهد، اما تحقیقات بیشتری لازم است.
مطالعه دیگری نشان داد که گوش دادن به موسیقی آرامش بخش قبل از چرت، معیارهای ذهنی و عینی کیفیت خواب را بهبود می بخشد. افراد گزارش کردند که احساس می کنند بهتر می خوابند و گوش دادن به موسیقی با افزایش خواب موج آهسته (معروف به خواب عمیق) مرتبط است.
7. موسیقی انگیزه را بهبود می بخشد.
دلیل خوبی وجود دارد که چرا هنگام گوش دادن به موسیقی ورزش کردن برای شما آسان تر است. محققان دریافتهاند که گوش دادن به موسیقی سریع انگیزه افراد را برای تمرین سختتر میکند.
یک مطالعه نشان داد که افراد هنگام گوش دادن به موسیقی به میزان قابل توجهی نسبت به بدون آن ورزش می کنند. مطالعه دیگری نشان داد که گوش دادن به موسیقی با سرعت بالا در طول تمرین با شدت بالا می تواند عملکرد را بهبود بخشد بدون اینکه باعث شود افراد احساس کنند سختتر تلاش می کنند. به عبارت دیگر، در حالی که ممکن است سختتر ورزش کنید، وقتی به موسیقی گوش میدهید، احساس سختتر نمیکنید.
بنابراین اگر میخواهید به یک برنامه تمرینی پایبند باشید، یک لیست پخش پر از آهنگهای سریع را آماده کنید تا به تقویت انگیزه و لذت بردن از رژیم ورزشی شما کمک کند.
8. موسیقی خلق و خو را بهبود می بخشد
یکی دیگر از مزایای علمی گوش دادن به موسیقی این است که ممکن است شما را شادتر کند. تحقیقات نشان می دهد که گوش دادن به موسیقی می تواند به افزایش شادی، خلق و خو و رفاه ذهنی از چندین راه کمک کند:
- به تقویت ارتباطات اجتماعی کمک می کند، به ویژه در طول تجارب موسیقی مشترک مانند کنسرت.
- به حمایت از سلامت شناختی بهتر در بزرگسالان مسن کمک می کند.
- نواختن ساز شناخت و تندرستی را بهبود می بخشد.
- ترکیب موسیقی با رقص و حرکت به بهبود خلق و خو و تندرستی کمک می کند.
- موسیقی میتواند به افراد حاشیهنشین کمک کند تا احساس ارتباط و قدرت بیشتری داشته باشند و رفاه کلی و عزت نفس را افزایش دهند.
محققان پیشنهاد میکنند که گوش دادن به موسیقی میتواند تجربهای بسیار لذتبخش باشد که احساسات مثبت را افزایش میدهد و باعث ترشح دوپامین، یک انتقالدهنده عصبی مرتبط با احساسات لذتبخش میشود.
9. موسیقی علائم افسردگی را کاهش می دهد.
محققان همچنین دریافتهاند که موسیقی درمانی میتواند درمانی ایمن و موثر برای انواع اختلالات از جمله افسردگی باشد.
یک مطالعه نشان داد که موسیقی درمانی راهی ایمن و کم خطر برای کاهش افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به بیماری های عصبی مانند زوال عقل، سکته مغزی و بیماری پارکینسون است.
در حالی که موسیقی مطمئناً می تواند بر روحیه تأثیر بگذارد، نوع موسیقی نیز مهم است. موسیقی کلاسیک و مدیتیشن بیشترین فواید را برای تقویت خلق و خوی ارائه می دهد، در حالی که موسیقی هوی متال و تکنو بی اثر و حتی مضر هستند.
بیشتر بخوانید: علل و عوامل خطر افسردگی
10. موسیقی استقامت و عملکرد را بهبود می بخشد.
یکی دیگر از مزایای روانشناختی مهم موسیقی در توانایی آن در تقویت عملکرد نهفته است. در حالی که افراد هنگام راه رفتن و دویدن، فرکانس گام ترجیحی دارند، دانشمندان کشف کردهاند که افزودن یک ضرب آهنگ قوی و ریتمیک، مانند آهنگ موزیکال سریع، میتواند الهام بخش مردم برای افزایش سرعت باشد.
دوندگان نه تنها می توانند در هنگام گوش دادن به موسیقی سریعتر بدوند. آنها همچنین انگیزه بیشتری برای پایبندی به آن و نشان دادن استقامت بیشتری دارند. سرعت ایده آل برای موسیقی تمرین چیزی بین 125 تا 140 ضربه در دقیقه است.
در حالی که تحقیقات نشان داده است که همگام سازی حرکات بدن با موسیقی می تواند منجر به عملکرد بهتر و افزایش استقامت شود، این تأثیر در موارد ورزش با شدت کم تا متوسط بیشتر مشهود است. به عبارت دیگر، یک فرد معمولی بیشتر از یک ورزشکار حرفه ای، از گوش دادن به موسیقی سود می برد.
پس چرا موسیقی عملکرد تمرینی را افزایش می دهد؟ گوش دادن به موسیقی در حین ورزش، درک فرد از تلاش را کاهش می دهد. شما سختتر کار میکنید، اما به نظر نمیرسد که تلاش بیشتری میکنید.
از آنجایی که توجه شما توسط موسیقی منحرف میشود، کمتر متوجه علائم واضح فعالیت مانند افزایش تنفس، تعریق و درد عضلانی میشوید.
یادداشتی از منوباز
گوش دادن به موسیقی می تواند الهام بخش و سرگرم کننده باشد، اما اثرات روانی قدرتمندی نیز دارد که می تواند سلامت و تندرستی شما را بهبود بخشد. به جای اینکه موسیقی را سرگرمی خالص بدانید، برخی از مزایای ذهنی اصلی گنجاندن موسیقی در زندگی روزمره خود را در نظر بگیرید. ممکن است متوجه شوید که در نتیجه احساس انگیزه، شادی و آرامش بیشتری دارید.
دیدگاه خود را ثبت نمایید.