5 نوع مراقبت از خود برای همه بخش های زندگی مون

5 نوع مراقبت از خود برای همه بخش های زندگی مون

خود مراقبتی رو چطور در همه ابعاد چرخ زندگی قرار بدهیم؟

امروز چگونه از خود مراقبت می کنید؟

اگر از خودمان مراقبت نکنیم، تکنیک های کاهش استرس هیچ کمکی به ما نمی کند. خودمراقبتی به عنوان «فرایند چند بعدی و چندوجهی مشارکت هدفمند در راهبردهایی که عملکرد سالم را ارتقا می‌دهد و رفاه را افزایش می‌دهد» تعریف شده است. به عبارت ساده تر، مراقبت از خود به معنای حمایت از خود، همانطور که از نامش پیداست، برای اطمینان از برآورده شدن نیازهای جسمی و عاطفی ماست.

مراقبت از خود مهم است زیرا به برقراری مجدد تعادل و جلوگیری از فرسودگی کمک می کند. این اغلب مکانیسم تنظیم مجدد و برقراری ارتباط با توانایی ما برای بازی، سرگرمی، استراحت و ارتباط است.

خودمراقبتی خوب می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. مثلا اینکه باید هر شب به اندازه کافی بخوابیم یا چند دقیقه بیرون برویم تا کمی هوای تازه تنفس کنیم. همچنین می تواند به معنای وقت گذاشتن برای انجام کاری باشد که از آن لذت می بریم.
گاهی اوقات، ممکن است برای بازگرداندن تعادل یا رهایی از یک عامل استرس زا در زندگی خود به مراقبت بیشتری در یک زمینه خاص نیاز داشته باشید. برای مراقبت از سلامت و تندرستی خود، یافتن تعادلی که به شما امکان می دهد به هر یک از این زمینه ها رسیدگی کنید، مهم است.

خودمراقبتی اقدامی آگاهانه است که افراد برای ارتقای سلامت جسمی، روانی، معنوی و عاطفی خود انجام می دهند. برای ایجاد انعطاف پذیری در برابر عوامل استرس زای زندگی که نمی توانیم آنها را از بین ببریم حیاتی است. وقتی اقداماتی را برای مراقبت از ذهن و بدن خود انجام دهید، برای بهترین زندگی خود مجهز خواهید شد.
با این حال، متأسفانه، بسیاری از ما مراقبت از خود را به عنوان یک چیز لوکس و نه یک اولویت می‌دانیم. در نتیجه، ما احساس غرق شدن، خستگی و عدم تجهیز برای مقابله با چالش های اجتناب ناپذیر زندگی می کنیم. این مهم است که ارزیابی کنید که چگونه از خود در چندین حوزه مختلف مراقبت می کنید تا بتوانید مطمئن شوید که از ذهن، بدن و روح خود مراقبت می کنید.

بیشتر بخوانید: چرخ زندگی، راه حلی که باهاش تعادل رو به زندگی‌مون برمیگردونیم

5 نوع خودمراقبتی


خودمراقبتی فیزیکی

اگر می‌خواهیم بدن ما بهترین عملکرد را داشته باشد، باید از آن مراقبت کنیم. به یاد داشته باشید که یک ارتباط قوی بین بدن و ذهن وجود دارد. وقتی از بدن خود مراقبت می کنیم، خوب فکر می کنیم و احساس بهتری نیز خواهیم داشت.
خودمراقبتی فیزیکی شامل سوخت رسانی به بدن، خواب کافی، انجام فعالیت بدنی کافی و مراقبت از نیازهای بدنی ماست. شرکت در رویدادهای مراقبت های بهداشتی، مصرف داروهای تجویز شده و مدیریت سلامت، همگی بخشی از خودمراقبتی فیزیکی خوب هستند.
روانشناس بالینی، می‌گوید: ورزش نمونه‌ای ملموس است که در آن می‌توانید بازده پشتکار خود را برای رسیدن به یک هدف مشاهده کنید. می توانید از محدودیت های ذهن خود عبور کنید و به خود ثابت کنید که ممکن است قوی تر از آنچه قبلاً فکر می کردید باشید. ورزش یکی از راه هایی است که به اعتماد به نفس و انعطاف پذیری کمک می کند.

وقتی نوبت به خودمراقبتی فیزیکی می‌رسد، سؤالات زیر را از خود بپرسید تا ارزیابی کنید که آیا ممکن است برخی از زمینه‌ها وجود داشته باشد که نیاز به بهبود داشته باشید:

  • آیا خواب کافی دارید؟
  • آیا رژیم غذایی شما به خوبی به بدن شما سوخت می دهد؟
  • آیا مراقب سلامتی خود هستید؟
  • آیا به اندازه کافی ورزش می کنید؟

خودمراقبتی اجتماعی

اجتماعی شدن کلید مراقبت از خود است. اما، اغلب، وقت گذاشتن برای دوستان سخت است و وقتی زندگی شلوغ می شود، می توان به راحتی از روابطمان غافل شد.
ارتباطات نزدیک برای رفاه ما مهم است. بهترین راه برای پرورش و حفظ روابط نزدیک، صرف زمان و انرژی برای ایجاد روابط خود با دیگران است.
ساعات مشخصی وجود ندارد که باید به دوستان خود اختصاص دهید یا روی روابط خود کار کنید. هرکسی نیازهای اجتماعی کمی متفاوت دارد. نکته کلیدی این است که بفهمید نیازهای اجتماعی شما چیست و زمان کافی برای ایجاد یک زندگی اجتماعی بهینه در برنامه خود اختصاص دهید.

برای ارزیابی خودمراقبتی اجتماعی، موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • آیا زمان کافی رو با دوستان خود دارید؟
  • برای تقویت روابط خود با دوستان و خانواده چه می کنید؟

خودمراقبتی ذهنی

طرز فکر ما و چیزهایی که ذهنمان را با آنها پر می کنیم، بر سلامت روانی ما تأثیر زیادی می گذارد.
خودمراقبتی ذهنی شامل انجام کارهایی است که ذهن شما را تیز نگه می دارد، مانند پازل یا یادگیری در مورد موضوعی که شما را مجذوب خود می کند. ممکن است مطالعه کتاب یا تماشای فیلم های الهام بخش ذهن شما را تقویت کند.
خودمراقبتی ذهنی همچنین شامل انجام کارهایی است که به شما کمک می کند از نظر روانی سالم بمانید. برای مثال، تمرین شفقت و پذیرش خود به شما کمک می کند گفتگوی درونی سالم تری داشته باشید.

ذهنی

در اینجا چند سوال وجود دارد که باید هنگام فکر کردن به خودمراقبتی ذهنی خود در نظر بگیرید:

  • آیا زمان کافی برای فعالیت هایی که از نظر ذهنی شما را تحریک می کنند اختصاص می دهید؟
  • آیا کارهای پیشگیرانه ای انجام می دهید که به شما کمک کند از نظر روانی سالم بمانید؟

خودمراقبتی معنوی

تحقیقات نشان می دهد که سبک زندگی شامل مذهب یا معنویت به طور کلی سبک زندگی سالم تری است.
با این حال، پرورش روحیه ما نیازی به دین ندارد. این می تواند شامل هر چیزی باشد که به ما کمک کند حس عمیق تری از معنا، درک یا ارتباط با جهان را ایجاد کنید.
چه از مدیتیشن لذت ببرید، چه از شرکت در مراسم مذهبی یا دعا کردن، خودمراقبتی معنوی ضروری است.

همانطور که زندگی معنوی خود را در نظر می گیرید، از خود بپرسید:

  • درباره زندگی و تجربیات خود چه سوالاتی از خود می پرسید؟
  • آیا درگیر اعمال معنوی می‌شوید که آن را برآورده می‌کنید؟

خودمراقبتی عاطفی

داشتن مهارت های مقابله ای سالم برای مقابله با احساسات ناخوشایند مانند خشم، اضطراب و اندوه بسیار مهم است. خودمراقبتی عاطفی ممکن است شامل فعالیت هایی باشد که به ما کمک می کند تا احساسات خود را به طور منظم و ایمن بشناسیم و ابراز کنیم.
چه با یک شریک یا دوست نزدیک در مورد احساس خود صحبت کنید، یا زمانی را برای فعالیت های فراغتی که به شما در پردازش احساساتتان کمک می کند اختصاص دهید، مهم است که خودمراقبتی عاطفی را در زندگی خود بگنجانید.

هنگام ارزیابی راهبردهای خودمراقبتی عاطفی، این سؤالات را در نظر بگیرید:

  • آیا روش های سالمی برای پردازش احساسات خود دارید؟
  • آیا فعالیت هایی را در زندگی خود گنجانده اید که به شما کمک می کند احساس شارژ کنید؟

چرا خودمراقبتی مهم است؟

نشان داده شده است که داشتن یک روال خودمراقبتی مؤثر تعدادی از مزایای سلامتی مهم دارد. برخی از این موارد عبارتند از:

  • کاهش اضطراب و افسردگی
  • کاهش استرس و بهبود تاب آوری
  • بهبود شادی
  • افزایش انرژی
  • کاهش فرسودگی شغلی
  • روابط بین فردی قوی تر

    علت خودمراقبتی

به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، خودمراقبتی مهم است زیرا می تواند به ارتقای سلامت، پیشگیری از بیماری ها و کمک به افراد برای مقابله بهتر با بیماری کمک کند.
اشکال خاصی از خودمراقبتی نیز با فواید مختلف سلامتی و تندرستی، از جمله طول عمر بیشتر، مرتبط است. ورزش، یافتن حس هدف در زندگی و خواب همگی با افزایش طول عمر مرتبط هستند.

برنامه مراقبت از خود را توسعه دهید.

یک برنامه خودمراقبتی مؤثر باید متناسب با زندگی و نیازهای ما باشد. این باید چیزی باشد که توسط خودمان، ایجاد شده است. سفارشی کردن برنامه مراقبت از خود می تواند به عنوان یک اقدام پیشگیرانه عمل کند تا مطمئن شویم که تحت فشار، استرس و فرسودگی قرار نمی گیریم.

ارزیابی کنید که کدام بخش از زندگی شما به توجه و مراقبت بیشتری نیاز دارد. زندگی خود را همیشه ارزیابی کنید. همانطور که وضعیت شما تغییر می کند، نیازهای خود مراقبتی شما نیز احتمالا تغییر خواهد کرد.

همانطور که در حال ساختن برنامه خودمراقبتی خود هستید، مراحل زیر می تواند مفید باشد:

  • نیازهای خود را ارزیابی کنید: فهرستی از بخش‌های مختلف زندگی و فعالیت‌های عمده‌ای که هر روز در آن شرکت می‌کنید تهیه کنید. کار، مدرسه، روابط و خانواده مواردی هستند که ممکن است فهرست کنید.
  • عوامل استرس زا را در نظر بگیرید: در مورد جنبه هایی از این مناطق که باعث استرس می شوند فکر کنید و راه هایی را در نظر بگیرید که می توانید با آن استرس مقابله کنید.
  • استراتژی های مراقبت از خود را طراحی کنید: در مورد برخی از فعالیت هایی که می توانید انجام دهید فکر کنید که به شما کمک می کند در هر یک از این زمینه های زندگی خود احساس بهتری داشته باشید. برای مثال گذراندن وقت با دوستان یا ایجاد مرزها می تواند راهی برای ایجاد ارتباطات اجتماعی سالم باشد.
  • برای چالش ها برنامه ریزی کنید: وقتی متوجه شدید که جنبه خاصی از زندگی خود را نادیده می گیرید، برنامه ای برای تغییر ایجاد کنید.
  • قدم‌های کوچک بردارید: لازم نیست همه چیز را به یکباره حل کنید. یک قدم کوچک را که می توانید برای شروع مراقبت بهتر از خودتان بردارید، شناسایی کنید.
  • زمانی را برای تمرکز بر نیازهای خود برنامه ریزی کنید: حتی زمانی که احساس می کنید برای یک چیز دیگر وقت ندارید، مراقبت از خود را در اولویت قرار دهید. وقتی به تمام جنبه های خود اهمیت می دهید، متوجه می شوید که می توانید کارآمدتر عمل کنید.

    برنامه خودمراقبتی


مختص شما: مربی زندگی چه کسی است؟ دوست داری یک مربی زندگی داشته باشی؟

در نظر داشته باشید:

خواسته های زندگی روزمره شما می تواند تعیین کند که به چه نوع مراقبت از خود بیشتر نیاز داشته باشید. یک طرح مراقبت از خود برای یک دانشجوی پرمشغله که همیشه از نظر ذهنی تحریک شده است و یک زندگی اجتماعی شلوغ دارد، ممکن است نیاز به تأکید بر خودمراقبتی فیزیکی داشته باشد. از سوی دیگر، یک فرد بازنشسته ممکن است نیاز داشته باشد که خودمراقبتی اجتماعی بیشتری را در برنامه خود بگنجاند تا مطمئن شود که نیازهای اجتماعی خود برآورده شده است.
خودمراقبتی یک استراتژی برای همه نیست. برنامه مراقبت از خود شما باید مطابق با نیازهای شما و آنچه در حال حاضر در زندگی شما می گذرد تنظیم شود. شما نمی خواهید صبر کنید تا به نقطه شکست خود برسید. هدف این است که هر روز گام بردارید تا مطمئن شوید آنچه را که برای مقابله با استرس و چالش هایی که در زندگی روزمره با آن مواجه هستید، به دست می آورید.

حتما ببینید: چرا باید یک مربی چرخ زندگی داشته باشیم؟ برای بهبود ذهنی در همه ابعاد شخصی

دیدگاه خود را ثبت نمایید.